Пазари:

up Хлебна пшеница МАТИФ

up Царевица МАТИФ

up Фуражна пшеница Лондон

up Рапица МАТИФ

down Пшеница CBOT

down Царевица CBOT

down Соя CBOT

down Соев шрот CBOT

up Лек суров Петрол

down EUR / USD

up USD / BGN

up Пивоварен ечемик МАТИФ

up Соево масло CBOT

up Канола - Канада (ГМО рапица)

down Злато

up Дау Джоунс DJIA

up DAX Европа

up NIKKEI - Япония

up Пшеница ФОБ Руан Франция

up Рапица ФОБ Франция

up Слънчоглед ФОБ Франция

down Царевица ФОБ Бордо

down Пшеница 12.5% ФОБ Русия

down Царевица ФОБ Украйна

down Царевица ФОБ Бразилия

up Ечемик ФОБ Руан

Виж по-подробно »

Начало / Ще продължат ли цените на зърното да се покачват?

Ще продължат ли цените на зърното да се покачват?

title

Със старта на жътвата в някои региони южно от Лоара, цените на пшеницата на борсите от 5 юни насам се покачиха с около десетина евро.

За Рьоно дьо Керпоасон, президент на ODA, Себастиен Понсле, консултатнт в Agritel и Габриел Омнес, специалист в Tallage, горещата вълна във Франция, сушата в САЩ и Австралия, както и перспективите за намаляващи световни запаси, чертаят бичия силует на пазарите през следващите месеци.

В края на май Рьоно дьо Керпоасон от ODA изказа мнение, че цената на пшеницата би трябвало да се покачи през следващите 2 месеца. „GASC продължава да купува зърно и ние считаме, че на Египет ще са нужни още около 300 кмт преди края на кампанията. Отвъд Ламанша, британците имат нужда от внос преди следващата реколта. Във Франция пък, запасите от пшеница се оценяват на 2 Ммт, което е крайно недостатъчно за да се направи плавен преход към следващата реколта.“

Между 5 и 20 юни цената на пшеницата на Европейския пазар се повиши с около 10 евро за тон. На пазара на фючърси, септемврийският се търгуваше на 165,25 €/ т на 5 юни, а на 20 юни вече беше 177 €/ т. На физическите пазари, след дълъг тримесечен застой между 155 €/т и 160 €/т, цената на пшеницата в Руан се завърна на нивата си от началото на годината.

Според Себастиен Понсле, от Agritel това повишение, което се наблюдава от около 15 дни се дължи на метеорологичните условия. „Излязохме от коловоза, в който цените се движеха от края на миналото лято. Горещата вълна беше основната причина борсите да се събудят и сред пазарните участници да настане оживление."

Подобен анализ прави и Габриел Омнес, специалист по зърнени култури към Tallage. „Можем да наречем това фаза на пазара, определена от времето.“  Той подчертава, че не е ясно доколко ще бъде силен ефектът от тази гореща вълна върху добивите. Сегашните горещини създават сериозен риск за зърнените култури намиращи се във фаза на узряване.  При температури доста над 30⁰C, добивите ще бъдат повлияни. Сериозността на този ефект ще зависи от точната фенологична фаза на културите, нощните температури и влагозапасите на почвата.

По-твърдо покачване на цените трябва да се потърси другаде

Ако горещините във Франция подбутнаха пазарите, то за един по-продължителен тренд на покачване е нужно това да се случи в международен контекст, според Понсле. Като начало в САЩ. „Почти не е валяло след сеитбата на пролетниците в Дакота и Монтана. От 31 години, когато за пръв път започва проследяването на състоянието на посевите, сега е вторият път когато състоянието на посевите е оценявано толкова ниско – само 41 % са в добро-отлично състояние, а обичайно този процент е 70%“ , обяснява анализаторът.

Според него трябва да се следи и положението в Австралия. “Австралийските фермери проведоха сеитбена кампания в много сухи условия. Нивото на падналите валежи в този период обуславя в голяма степен потенциала на добивите. Но дъжд през следващите дни не се очаква.“

В Украйна и Русия ситуацията е коренно различна. „Русия ще започне кампанията с огромни запаси, а и реколта 2017 се очаква да бъде много добра. Това значи, че страната ще бъде деен участник на пазарите през цялата година. Възможно е това да лимитира възхода на цените.

Несигурност в Америка, добра реколта в Русия

Кампания 2017-2018 ще бъде под знака на 2 противоположни сили, обобщава Себастиен Понсле. От една страна Черноморският регион ще накланя цените в посока надолу. Какво количество зърно ще приберат Украйна и Русия и най-вече с какъв ритъм ще върви износът на продукцията им? От друга страна деликатната ситуация в САЩ ще дърпа цените нагоре. Намаляване на съотношението запаси/ консумация на групата на главните износители в света обикновено дава добра храна на биковете.

И все пак, тенденцията която движението на световните запаси очертава за кампанията е по-скоро към повишение на цените на пшеницата.

„Кампания 2016-2017 приключва със значителни запаси у главните износители. Това подтискаше през цялото време цените", казва Габриел Омнес. Но предвид големия спад на засетите площи в САЩ, по-ниския очакван добив в Австралия и донякъде в Украйна, има големи шансове запасите да намаляват през новата кампания.

„Световните запаси, без тези на Китай ще спаднат значително: от 75Ммт до 62 Ммт, прогнозира пък Рьоно дьо Керпоасон. Големите износители ще разполагат с много по-малко зърно в края на кампанията.“

Източник: TERRE-NET MÉDIA, 22.06.2017, превод от френски АгроПортал

Коментари:0 коментара

за да коментираш , трябва да се логнеш в профила си!

up Хлебна пшеница МАТИФ
up Царевица МАТИФ
up Фуражна пшеница Лондон
up Рапица МАТИФ
down Пшеница CBOT
down Царевица CBOT
down Соя CBOT
down Соев шрот CBOT
up Лек суров Петрол
down EUR / USD
up USD / BGN
up Пивоварен ечемик МАТИФ
up Соево масло CBOT
up Канола - Канада (ГМО рапица)
down Злато
up Дау Джоунс DJIA
up DAX Европа
up NIKKEI - Япония
up Пшеница ФОБ Руан Франция
up Рапица ФОБ Франция
up Слънчоглед ФОБ Франция
down Царевица ФОБ Бордо
down Пшеница 12.5% ФОБ Русия
down Царевица ФОБ Украйна
down Царевица ФОБ Бразилия
up Ечемик ФОБ Руан
Новини Цени и котировки Анализи Агро календар Обучения Времето Контакти Абонамент Зърноборса Права за ползване Sitemap

Agroportal.bg всички права запазени. Копиране на материали от сайта става само със съгласието на администратора и задължително прилагане на линк към agroportal.bg За връзка с екипа на Aгропортал:
тел.: 052 511 237; 0888 666401
office@agroportal.bg