Пазари:

up Хлебна пшеница МАТИФ

up Царевица МАТИФ

up Фуражна пшеница Лондон

up Рапица МАТИФ

down Пшеница CBOT

down Царевица CBOT

down Соя CBOT

down Соев шрот CBOT

up Лек суров Петрол

down EUR / USD

up USD / BGN

up Пивоварен ечемик МАТИФ

up Соево масло CBOT

up Канола - Канада (ГМО рапица)

down Злато

up Дау Джоунс DJIA

up DAX Европа

up NIKKEI - Япония

up Пшеница ФОБ Руан Франция

up Рапица ФОБ Франция

up Слънчоглед ФОБ Франция

down Царевица ФОБ Бордо

down Пшеница 12.5% ФОБ Русия

down Царевица ФОБ Украйна

down Царевица ФОБ Бразилия

up Ечемик ФОБ Руан

Виж по-подробно »

Начало / Анализ на тенденциите в цените на зърнените и маслодайни култури - януари 2019

Анализ на тенденциите в цените на зърнените и маслодайни култури - януари 2019

title

След десетилетие на слабост за цените на зърнени пазари, през изминалата 2018 година, видяхме първите признаци на възможен обрат в дългосрочния ценови тренд. Промяната в нагласите на международните пазари, бе обусловена от първото от няколко години, понижение на стоковите запаси на основни зърнени култури. Така например, според министерството на земеделието на САЩ, прибраната реколта пшеница в Света през 2018 е 733Ммт, което е с 4% по-малко, спрямо 2017. С 4% спадат и запасите, от 280Ммт на 268Ммт. По отношение на царевицата се отчита леко повишение на производството с 2% до 1110Ммт, но многозначително за цените, запасите спаднат с близо 10% до 309Ммт. За трета поредна година спада и производството на ечемик, като запасите са 10 годишно дъно.

Малко по-различна е ситуацията при маслодайните семена, при които имаме продължаващо увеличаване на производството и запасите. Основен виновник за това е соята, при която се очаква пореден рекорд в производството до 369Ммт, което заедно с продължаващата търговска война САЩ-Китай, води до допълнително утежняване на запасите. Рекордно производство се очаква и при слънчогледа на 50.5Ммт, както и на запасите му, на близо 4Ммт. Заради засушаването в Европа и Австралия миналата есен, понижение на реколта и запаси се очаква само при рапицата, съответно от 74Ммт на 70Ммт и от 6.7Ммт на 6Ммт.

Въпреки слабостта от последните седмици на 2018, от значение за дългосрочния ценови тренд на зърнените пазари, е и подобряващата се ситуация на суровинните пазари като цяло, за което свидетелства възстановяването на цените, в основния суровинен индекс – CBR. Значението на този индекс, за българските пазари се състоя в това, че той в най-голяма степен отразява заеманите позиции и влиянието на инвестиционните фондове, или т.нар. „умни пари“. Същите са в състояние да „изопачат“ стойността на дадена стока, в едната или друга посока, само чрез инвестирането на огромните си налични средства. 

За вероятно продължаващ възходящ тренд, говори и седмичната графика на пшеницата в Чикаго, чиято цена текущо се намира над всички дългосрочни движещи се средни.

Изминалата 2018та беше първата, от няколко години насам, в която цените на зърнените пазари в България също поскъпваха. В сравнение с 2017та, най-търгувания пазар у нас, този на пшеницата, поскъпна с 22% за фуражната и с 24% за хлебната пшеница, като това са най-големите годишни ръстове от 2011та насам.

Основен фактор за поскъпването на цените у нас, бе продължителното засушаване в Западна Европа през пролетта и лятото на 2018, което предизвика рязко поскъпване на борсата в Париж през месеците юли и август. По същото време, жътвата в България вече клонеше към приключване и голяма част фермерите у нас, успяха да реализират продукцията си на много добри нива. За съжаление, последвалите условия по време на есенната сеитбата, отново бяха неблагоприятни, като този път засушаването, освен Европа, засегна и България.

Макар и твърде рано за оценяване на щети, такива със сигурност ще има, защото голяма част от посевите навлязоха в зимен покой, в необичайно ранна фаза от своето развитие – 1-3 лист. В нея те презимуват успешно, само при много благоприятно стечение на обстоятелствата. Дори при идеални условия до пролетта, обаче потенциалът на небратилите житни култури вече е засегнат и реколтата тази година със сигурност няма да бъде рекордна, както свикнахме в предходните няколко години. Размерът на реколтата от рапица също е засегнат, най-малкото, заради вече презасетите на места площи.

След достигнатия в началото на септември 2018та пик, последва продължителна консолидация, в която цените у нас се движеха в диапазона 355-370лв за хлебната и 335-350лв за фуражната пшеница. От средата на декември отново забелязваме плавен ръст, свързан основно с изчерпване на експортните запаси в Черноморския регион. От началото на сезона Русия, Украйна, Румъния и България отчитат рекордни или близки до рекордните обеми на експорт. В перспектива, до излизането на новата реколта, тези фактори ще продължат да оказват подкрепа за цените, още повече, че тепърва предстоят месеците с традиционните за пазара спекулации, свързани със състоянието на посевите през пролетта и лятото. В крайна сметка, размерът на новите реколти, ще бъде определен от климатичните условия през следващите месеци и най-вече, през април и май.

Безспорният лидер по поскъпване на зърнените пазари в България, пък и не само, за изминалата година, обаче бе ечемика, като цените му у нас поскъпнаха с над 30%, спрямо началото на 2018. В тази връзка буди учудване факта, че площите му продължават да се свиват и то за пета поредна година. Причината, навярно се крие в трудното му маркетиране от българските фермери и използването му основно, за вътрешна консумация или в натура, при раздаването на рентите.

На този фон 4% ръст за пазара на царевицата, не изглеждат много, но да не забравяме, че до новата реколта принея има още много време и потенциалът йза ръст, в контекста на спадащите световни запаси, изглежда съвсем реален. През последните години, площите у нас се стабилизираха около 4Млн дка. В предвид пропадналите площи с рапица, както и ценовите трендове до сега, нищо чудно напролет да видим и повече площи с царевица.

За разлика от зърнените култури, пазарите на маслодайни семена имаха откровено слаба година. Цените на рапицата записаха ръст от едва 3%, докато основната маслодайна култура на България – слънчогледа, отчете поредна негативна година, изтривайки близо 4% от стойността си. За съжаление, ценовите трендове и наличните запаси в началото на 2019та, не са в подкрепа на прогноза за бързо възстановяване на пазара. Напротив, след рекордна световна реколта, която почти изцяло се произвежда в нашия Черноморки регион, търсенето на семена остава потиснато, не на последно място и заради рекордната преработка и производство на слънчогледово олио и шрот.

Коментари:0 коментара

за да коментираш , трябва да се логнеш в профила си!

up Хлебна пшеница МАТИФ
up Царевица МАТИФ
up Фуражна пшеница Лондон
up Рапица МАТИФ
down Пшеница CBOT
down Царевица CBOT
down Соя CBOT
down Соев шрот CBOT
up Лек суров Петрол
down EUR / USD
up USD / BGN
up Пивоварен ечемик МАТИФ
up Соево масло CBOT
up Канола - Канада (ГМО рапица)
down Злато
up Дау Джоунс DJIA
up DAX Европа
up NIKKEI - Япония
up Пшеница ФОБ Руан Франция
up Рапица ФОБ Франция
up Слънчоглед ФОБ Франция
down Царевица ФОБ Бордо
down Пшеница 12.5% ФОБ Русия
down Царевица ФОБ Украйна
down Царевица ФОБ Бразилия
up Ечемик ФОБ Руан
Новини Цени и котировки Анализи Агро календар Обучения Времето Контакти Абонамент Зърноборса Права за ползване Sitemap

Agroportal.bg всички права запазени. Копиране на материали от сайта става само със съгласието на администратора и задължително прилагане на линк към agroportal.bg За връзка с екипа на Aгропортал:
тел.: 052 511 237; 0888 666401
office@agroportal.bg