Warning: Illegal string offset 'cat_id' in /home/agrocenterbg/public_html/source/lib/classes/class.site.php on line 535

Warning: Illegal string offset 'cat_id' in /home/agrocenterbg/public_html/source/lib/classes/class.site.php on line 535

Warning: Illegal string offset 'cat_id' in /home/agrocenterbg/public_html/source/lib/classes/class.site.php on line 535
Агро календар,агротехнически мероприятия | Агропортал
Пазари:

up Хлебна пшеница МАТИФ

up Царевица МАТИФ

up Фуражна пшеница Лондон

up Рапица МАТИФ

down Пшеница CBOT

down Царевица CBOT

down Соя CBOT

down Соев шрот CBOT

up Лек суров Петрол

down EUR / USD

up USD / BGN

up Пивоварен ечемик МАТИФ

up Соево масло CBOT

up Канола - Канада (ГМО рапица)

down Злато

up Дау Джоунс DJIA

up DAX Европа

up NIKKEI - Япония

up Пшеница ФОБ Руан Франция

up Рапица ФОБ Франция

up Слънчоглед ФОБ Франция

down Царевица ФОБ Бордо

down Пшеница 12.5% ФОБ Русия

down Царевица ФОБ Украйна

down Царевица ФОБ Бразилия

up Ечемик ФОБ Руан

Виж по-подробно »

Агро календар

Начало / Агро календар
Филтър: Категория Период
Юни
Царевица 
Неприятели

Царевичен стъблен пробивач

През юни царевичния стъблен пробивач снася яйцата си от долната част на листата, във вид на купчинки наредени като люспи на риба. Възрастните във вид на пеперуди са активни през тъмната част на денонощието.  Известно време след излюпването си, гъсениците се вгризват в стъблата на царевицата.  Те нанасят поражения по вътрешността на стъблата, в резултат на което растенията полягат или се пречупват около отвора , през който са влезли.  

Във фаза 5-8 лист прага на икономическата вредност е 3-5 яйчни купчинки на 100 растения. След фенофаза “изметляване” ПИВ е 20 яйчни купчипки на 100 растения

Борбата царевичния стълблен пробивач се води  в началото на излюпване на гъсениците. Културата се третира с подходящите регистрирани инсектициди.

 

За най-добри резултати при борба с неприятелите, АгроПортал Ви съветва да се консултирате с експерт - агроном.

Пшеница и Ечемик 
Болести

Обилните валежи през месец май са предпоставка за развитието на много от икономически важните болести като брашнеста мана, ръжди и фузариум.

 

Брашнеста мана

Брашнестата мана е икономически най-важната болест при житни.Развива си през целия вегетационен период на културите. Представлява бял брашнест налеп по листата и стъблата на растенията. Повредите са проявяват в жълтеене и некроза на засегнатите органи. Валежите и високите температури са предпоставка за развитието на болестта.

 

През месец юни до края на фаза цъвтеж прага на икономическа вредност е 30% засегнати растения. След достигане на ПИВ се третира с разрешените за България фунгициди. Важно е да не се допуска нападение по най-горния лист поради важността му за изхранване на класа.

 

Ръжди

Следи се за развитието на различните видове ръжди при житни. При достигане на ПИВ от  30% нападение и  във фаза “край на цъфтежа”,  се води борба с разрешените фунгициди. 

Да се водят редовни наблюдения за
установяване и проследяване степента на
нападение и разпространение от видове
ръжди.  
При отчитане на над 30% степен на
нападение и първи сори по флагелния
лист във фенофаза  “край на цъфтежа”,
да се предприеме химична борба с
разрешените фунгициди.

 

Неприятели


Вредна житна дървеница

Ларвите от втора до пета възраст нанасят повреди като през хладните и дъждовни дни те смучат сок от долната част от стъблото а през топлите и слънчеви дни се изкачват по растението и смучат от класовете. Зоната над повреденото място побелява а явлението се нарича „частично белокласие“

Борбата се води срещу ларвите във фаза „млечна зрялост“ на културата след достигане ПИВ 2 ларви на квадратен метър. Ползват се контактни инсектициди.

Листни Въшки

  Повредите от листни въшки са най-големи в периода на цъфтеж към наливане на зърното. Нападат връхните части на листата и класовете, където смучат сок, като повреденото място избледнява. Като резултат от  повредата, броя на зърната в класовете намаля, а останалите семена са с понижена кълняемост и енергия на покълнване. При достигане прага на икономическа вредност  (ПИВ) от 30-40 бр. на клас ларви и нимфи във фенофаза ”начало на млечна зрялост” се води борба с неприятеля с регистрирани в България инсектициди.  

Пшеничен трипс

 Основната вреда на пшеничения трипс през месец юни причиняват ларвите на неприятела, смучейки сок от плевите на класа и зърната, в следствие на което плевите побеляват, а теглото на  зърната намаля. С навлизането във фенофаза “восъчна зрялост” на културата  ларвите  на пшеничения трипс завършват развитието си и  напускат класовете на културите и предвижват в почвата в почвата.

Хладното и дъждовно време влияе отрицателно върху популацията на пшеничения трипс. Ако времето през юни предимно сухо и топло ПИВ е 20 ларви а при дъждовно и хладно за сезона ПИВ е 30 ларви на клас. 

 

За най-добри резултати в борбата с неприятели по житните култури се консултирайте с агроном и винаги ползвайте регистрирани в България препарати за растителна защита.

Новини Цени и котировки Анализи Агро календар Обучения Времето Контакти Абонамент Зърноборса Права за ползване Sitemap

Agroportal.bg всички права запазени. Копиране на материали от сайта става само със съгласието на администратора и задължително прилагане на линк към agroportal.bg За връзка с екипа на Aгропортал:
тел.: 052 511 237; 0888 666401
office@agroportal.bg