Пазари:

up Хлебна пшеница МАТИФ

up Царевица МАТИФ

down Фуражна пшеница Лондон

down Рапица МАТИФ

down Пшеница CBOT

up Царевица CBOT

down Соя CBOT

down Соев шрот CBOT

down Лек суров Петрол

down EUR / USD

up USD / BGN

down Пивоварен ечемик МАТИФ

down Соево масло CBOT

down Канола - Канада (ГМО рапица)

down Злато

down Дау Джоунс DJIA

up DAX Европа

up NIKKEI - Япония

down Пшеница ФОБ Руан Франция

down Рапица ФОБ Франция

up Слънчоглед ФОБ Франция

down Царевица ФОБ Бордо

up Пшеница 12.5% ФОБ Русия

down Царевица ФОБ Украйна

up Царевица ФОБ Бразилия

down Ечемик ФОБ Руан

up Ечемик ФОБ Украйна

up Соев шрот Ротердам

down Ориз Рапан, ФОБ Русия

up Ориз Балдо, ФОБ ЕС

down Хлебна пшеница

down Фуражен ечемик

down Рапица

down Сурово слънчогледово масло ФОБ Ротердам

down Сурово слънчогледово масло ФОБ Украйна

down Сурово соево Масло ФОБ Ротердам

down Сурово рапично масло ФОБ Ротердам

down Сурово палмово масло СИФ Ротердам

down Фуражна пшеница

up Слънчоглед ФОБ Украйна

down Царевица

down Слънчоглед

up Ечемик пивоварен ФОБ Креил

up Соя САЩ - СИФ Ротердам

up Соя Бразилия - СИФ Ротердам

up Царевица ФОБ Констанца

up 'Слънчогледов шрот EXW България'

up 'Слънчогледов шрот EXW България'

up 'Соев шрот EXW България'

up Сурово слънчогледово олио EXW България

up Слънчогледов шрот EXW България

up Соев шрот EXW България

up Фуражна пшеница - нова реколта

up Царевица - нова реколта

up Фуражен ечемик - нова реколта

up Слънчоглед - нова реколта

up Рапица - нова реколта

Виж по-подробно »

Начало / Афлатоксини

Афлатоксини

05.12.2012
0 коментара | публикувай коментар printпринтирай
title

Афлатоксините засегнаха редица държави от региона - Унгария, Румъния, Сърбия, Хърватска и Турция, включително и България. Наличието на афлатоксини е проблем, който засяга не само фермерите и търговците, но и целия животновъден сектор, а също и месо- и млекопроизводството.

Изненадваща е липсата на адекватна реакция и предупреждения от органите, които са длъжни да следят развитието на царевицата, тъй като инфекцията е все още на полетата.

Какво представляват афлатоксините?

Афлатоксините (B1, B2, G1 и G2, M1, M2) са отровна плесен от групата Аспергилус флавус (Aspergillus flavus), която най-често се среща при царевицата. Афлатоксините са едни от най-опасните отрови в храната, причиняващи рак. Това е единственият познат микотоксин, за който епидемиологични доказателства сочат, че директно причинява рак при хората.

Къде могат да се открият?

Афлатоксин В-1 е най-силното канцерогенно вещество в храната, познато на човечеството. Ракът на черния дроб и афлатоксините имат пряка връзка. Афлатоксин В-1 може да бъде открит в млякото или месото на животни, които са консумирали фураж, заразен с този вид плесен. Смята се, че афлатоксин В-1 най-често може да се открие в ядки, ориз, пшеница, фуражи, сушени плодове, подправки или пък в сурови растителни масла. В случай, че добитъкът консумира заразен фураж, токсините от храната преминават в черния дроб на животното, а също и в млякото и месото му.

Афлатоксините са опасни за човешкото здраве, не само чрез храната, но и чрез козметиката, ако при приготвянето на козметичния продукт е използвано заразено масло.

Единствената предпазна мярка е в контрола на суровините.

Колко е позволеното количество афлатоксини в храната и фуражите?

Във всички държави позволеното количество афлатоксини в хранителните стоки е регламентирано от закона. В Европа наличието на микотоксини се изразява в микрограм на килограм. Максимално позволеното количество за царевица за В1 е 5 микрограма, а за всички останали афлатоксини – 10 микрограма на килограм. В САЩ наличието на микотоксини се изразява като частица от милиард (PPB - parts per billion).

Разрешеното количество в храната е максимум 20 PPB, с изключение на мляко – 5 PPB и фуражна царевица – 100 до 300 PPB, в зависимост от вида на едрия рогат добитък, за който е предназначена.

Още информация за афлатоксините:

25% от зърнената продукция в света е заразена с подобни микотоксини

Няма част на света, пощадена от ефекта на тези „тихи убийци“, влиянието им върху човешкото здраве и икономиката е огромно.

Афлатоксините най-често се появяват в топли и влажни райони – влажност 80% и температури межу 7 и 40 градуса по Целзий.

Афлатоксините издържат на високи температури (над 200 градуса по Целзий).

Афлатоксините флуоресцират при ултравиолетова светлина: (B1, B2) - син (G1, G2) - зелен жълт.

Прочетете още:

Коментари:0 коментара

за да коментираш , трябва да се логнеш в профила си!

up Хлебна пшеница МАТИФ
up Царевица МАТИФ
down Фуражна пшеница Лондон
down Рапица МАТИФ
down Пшеница CBOT
up Царевица CBOT
down Соя CBOT
down Соев шрот CBOT
down Лек суров Петрол
down EUR / USD
up USD / BGN
down Пивоварен ечемик МАТИФ
down Соево масло CBOT
down Канола - Канада (ГМО рапица)
down Злато
down Дау Джоунс DJIA
up DAX Европа
up NIKKEI - Япония
down Пшеница ФОБ Руан Франция
down Рапица ФОБ Франция
up Слънчоглед ФОБ Франция
down Царевица ФОБ Бордо
up Пшеница 12.5% ФОБ Русия
down Царевица ФОБ Украйна
up Царевица ФОБ Бразилия
down Ечемик ФОБ Руан
up Ечемик ФОБ Украйна
up Соев шрот Ротердам
down Ориз Рапан, ФОБ Русия
up Ориз Балдо, ФОБ ЕС
down Хлебна пшеница
down Фуражен ечемик
down Рапица
down Сурово слънчогледово масло ФОБ Ротердам
down Сурово слънчогледово масло ФОБ Украйна
down Сурово соево Масло ФОБ Ротердам
down Сурово рапично масло ФОБ Ротердам
down Сурово палмово масло СИФ Ротердам
down Фуражна пшеница
up Слънчоглед ФОБ Украйна
down Царевица
down Слънчоглед
up Ечемик пивоварен ФОБ Креил
up Соя САЩ - СИФ Ротердам
up Соя Бразилия - СИФ Ротердам
up Царевица ФОБ Констанца
up 'Слънчогледов шрот EXW България'
up 'Слънчогледов шрот EXW България'
up 'Соев шрот EXW България'
up Сурово слънчогледово олио EXW България
up Слънчогледов шрот EXW България
up Соев шрот EXW България
up Фуражна пшеница - нова реколта
up Царевица - нова реколта
up Фуражен ечемик - нова реколта
up Слънчоглед - нова реколта
up Рапица - нова реколта
Новини Цени и котировки Анализи Агро календар Обучения Времето Контакти Плевнята Абонамент Зърноборса Права за ползване Sitemap

Agroportal.bg всички права запазени. Копиране на материали от сайта става само със съгласието на администратора и задължително прилагане на линк към agroportal.bg За връзка с екипа на Aгропортал:
тел.: 052 511 237; 0888 666401
office@agroportal.bg