Пазари:

up Хлебна пшеница МАТИФ

down Царевица МАТИФ

down Фуражна пшеница Лондон

down Рапица МАТИФ

down Пшеница CBOT

down Царевица CBOT

up Соя CBOT

up Соев шрот CBOT

down Лек суров Петрол

up EUR / USD

down USD / BGN

up Пивоварен ечемик МАТИФ

down Соево масло CBOT

up Канола - Канада (ГМО рапица)

up Злато

up Дау Джоунс DJIA

up DAX Европа

up NIKKEI - Япония

down Пшеница ФОБ Руан Франция

down Рапица ФОБ Франция

Виж по-подробно »

Начало / Афлатоксини

Афлатоксини

05.12.2012
0 коментара | публикувай коментар printпринтирай
title

Афлатоксините засегнаха редица държави от региона - Унгария, Румъния, Сърбия, Хърватска и Турция, включително и България. Наличието на афлатоксини е проблем, който засяга не само фермерите и търговците, но и целия животновъден сектор, а също и месо- и млекопроизводството.

Изненадваща е липсата на адекватна реакция и предупреждения от органите, които са длъжни да следят развитието на царевицата, тъй като инфекцията е все още на полетата.

Какво представляват афлатоксините?

Афлатоксините (B1, B2, G1 и G2, M1, M2) са отровна плесен от групата Аспергилус флавус (Aspergillus flavus), която най-често се среща при царевицата. Афлатоксините са едни от най-опасните отрови в храната, причиняващи рак. Това е единственият познат микотоксин, за който епидемиологични доказателства сочат, че директно причинява рак при хората.

Къде могат да се открият?

Афлатоксин В-1 е най-силното канцерогенно вещество в храната, познато на човечеството. Ракът на черния дроб и афлатоксините имат пряка връзка. Афлатоксин В-1 може да бъде открит в млякото или месото на животни, които са консумирали фураж, заразен с този вид плесен. Смята се, че афлатоксин В-1 най-често може да се открие в ядки, ориз, пшеница, фуражи, сушени плодове, подправки или пък в сурови растителни масла. В случай, че добитъкът консумира заразен фураж, токсините от храната преминават в черния дроб на животното, а също и в млякото и месото му.

Афлатоксините са опасни за човешкото здраве, не само чрез храната, но и чрез козметиката, ако при приготвянето на козметичния продукт е използвано заразено масло.

Единствената предпазна мярка е в контрола на суровините.

Колко е позволеното количество афлатоксини в храната и фуражите?

Във всички държави позволеното количество афлатоксини в хранителните стоки е регламентирано от закона. В Европа наличието на микотоксини се изразява в микрограм на килограм. Максимално позволеното количество за царевица за В1 е 5 микрограма, а за всички останали афлатоксини – 10 микрограма на килограм. В САЩ наличието на микотоксини се изразява като частица от милиард (PPB - parts per billion).

Разрешеното количество в храната е максимум 20 PPB, с изключение на мляко – 5 PPB и фуражна царевица – 100 до 300 PPB, в зависимост от вида на едрия рогат добитък, за който е предназначена.

Още информация за афлатоксините:

25% от зърнената продукция в света е заразена с подобни микотоксини

Няма част на света, пощадена от ефекта на тези „тихи убийци“, влиянието им върху човешкото здраве и икономиката е огромно.

Афлатоксините най-често се появяват в топли и влажни райони – влажност 80% и температури межу 7 и 40 градуса по Целзий.

Афлатоксините издържат на високи температури (над 200 градуса по Целзий).

Афлатоксините флуоресцират при ултравиолетова светлина: (B1, B2) - син (G1, G2) - зелен жълт.

Прочетете още:

Коментари:0 коментара

за да коментираш , трябва да се логнеш в профила си!

up Хлебна пшеница МАТИФ
down Царевица МАТИФ
down Фуражна пшеница Лондон
down Рапица МАТИФ
down Пшеница CBOT
down Царевица CBOT
up Соя CBOT
up Соев шрот CBOT
down Лек суров Петрол
up EUR / USD
down USD / BGN
up Пивоварен ечемик МАТИФ
down Соево масло CBOT
up Канола - Канада (ГМО рапица)
up Злато
up Дау Джоунс DJIA
up DAX Европа
up NIKKEI - Япония
down Пшеница ФОБ Руан Франция
down Рапица ФОБ Франция
Новини Котировки Анализи Календар Обучения Времето Контакти Плевнята Абонамент

Agroportal.bg всички права запазени. Копиране на материали от сайта става само със съгласието на администратора и задължително прилагане на линк към agroportal.bg Created by ABC Design & Communication

За връзка с екипа на агропортал: office@agroportal.bg