Пазари:

up Хлебна пшеница МАТИФ

up Царевица МАТИФ

up Фуражна пшеница Лондон

up Рапица МАТИФ

down Пшеница CBOT

down Царевица CBOT

up Соя CBOT

down Соев шрот CBOT

down Лек суров Петрол

up EUR / USD

down USD / BGN

down Пивоварен ечемик МАТИФ

down Соево масло CBOT

down Канола - Канада (ГМО рапица)

up Злато

up Дау Джоунс DJIA

down DAX Европа

up NIKKEI - Япония

down Пшеница ФОБ Руан Франция

up Рапица ФОБ Франция

up Слънчоглед ФОБ Франция

up Царевица ФОБ Бордо

down Пшеница 12.5% ФОБ Русия

up Царевица ФОБ Украйна

down Царевица ФОБ Бразилия

down Ечемик ФОБ Руан

down Ечемик ФОБ Украйна

down Соев шрот Ротердам

down Ориз Рапан, ФОБ Русия

up Ориз Балдо, ФОБ ЕС

down Хлебна пшеница

down Фуражен ечемик

down Рапица

up Сурово слънчогледово масло ФОБ Ротердам

down Сурово слънчогледово масло ФОБ Украйна

down Сурово соево Масло ФОБ Ротердам

down Сурово рапично масло ФОБ Ротердам

down Сурово палмово масло ФОБ Малайзия

down Фуражна пшеница

down Слънчоглед ФОБ Украйна

up Царевица - нова реколта

up Слънчоглед - нова реколта

Виж по-подробно »

Начало / Афлатоксини

Афлатоксини

05.12.2012
0 коментара | публикувай коментар printпринтирай
title

Афлатоксините засегнаха редица държави от региона - Унгария, Румъния, Сърбия, Хърватска и Турция, включително и България. Наличието на афлатоксини е проблем, който засяга не само фермерите и търговците, но и целия животновъден сектор, а също и месо- и млекопроизводството.

Изненадваща е липсата на адекватна реакция и предупреждения от органите, които са длъжни да следят развитието на царевицата, тъй като инфекцията е все още на полетата.

Какво представляват афлатоксините?

Афлатоксините (B1, B2, G1 и G2, M1, M2) са отровна плесен от групата Аспергилус флавус (Aspergillus flavus), която най-често се среща при царевицата. Афлатоксините са едни от най-опасните отрови в храната, причиняващи рак. Това е единственият познат микотоксин, за който епидемиологични доказателства сочат, че директно причинява рак при хората.

Къде могат да се открият?

Афлатоксин В-1 е най-силното канцерогенно вещество в храната, познато на човечеството. Ракът на черния дроб и афлатоксините имат пряка връзка. Афлатоксин В-1 може да бъде открит в млякото или месото на животни, които са консумирали фураж, заразен с този вид плесен. Смята се, че афлатоксин В-1 най-често може да се открие в ядки, ориз, пшеница, фуражи, сушени плодове, подправки или пък в сурови растителни масла. В случай, че добитъкът консумира заразен фураж, токсините от храната преминават в черния дроб на животното, а също и в млякото и месото му.

Афлатоксините са опасни за човешкото здраве, не само чрез храната, но и чрез козметиката, ако при приготвянето на козметичния продукт е използвано заразено масло.

Единствената предпазна мярка е в контрола на суровините.

Колко е позволеното количество афлатоксини в храната и фуражите?

Във всички държави позволеното количество афлатоксини в хранителните стоки е регламентирано от закона. В Европа наличието на микотоксини се изразява в микрограм на килограм. Максимално позволеното количество за царевица за В1 е 5 микрограма, а за всички останали афлатоксини – 10 микрограма на килограм. В САЩ наличието на микотоксини се изразява като частица от милиард (PPB - parts per billion).

Разрешеното количество в храната е максимум 20 PPB, с изключение на мляко – 5 PPB и фуражна царевица – 100 до 300 PPB, в зависимост от вида на едрия рогат добитък, за който е предназначена.

Още информация за афлатоксините:

25% от зърнената продукция в света е заразена с подобни микотоксини

Няма част на света, пощадена от ефекта на тези „тихи убийци“, влиянието им върху човешкото здраве и икономиката е огромно.

Афлатоксините най-често се появяват в топли и влажни райони – влажност 80% и температури межу 7 и 40 градуса по Целзий.

Афлатоксините издържат на високи температури (над 200 градуса по Целзий).

Афлатоксините флуоресцират при ултравиолетова светлина: (B1, B2) - син (G1, G2) - зелен жълт.

Прочетете още:

Коментари:0 коментара

за да коментираш , трябва да се логнеш в профила си!

up Хлебна пшеница МАТИФ
up Царевица МАТИФ
up Фуражна пшеница Лондон
up Рапица МАТИФ
down Пшеница CBOT
down Царевица CBOT
up Соя CBOT
down Соев шрот CBOT
down Лек суров Петрол
up EUR / USD
down USD / BGN
down Пивоварен ечемик МАТИФ
down Соево масло CBOT
down Канола - Канада (ГМО рапица)
up Злато
up Дау Джоунс DJIA
down DAX Европа
up NIKKEI - Япония
down Пшеница ФОБ Руан Франция
up Рапица ФОБ Франция
up Слънчоглед ФОБ Франция
up Царевица ФОБ Бордо
down Пшеница 12.5% ФОБ Русия
up Царевица ФОБ Украйна
down Царевица ФОБ Бразилия
down Ечемик ФОБ Руан
down Ечемик ФОБ Украйна
down Соев шрот Ротердам
down Ориз Рапан, ФОБ Русия
up Ориз Балдо, ФОБ ЕС
down Хлебна пшеница
down Фуражен ечемик
down Рапица
up Сурово слънчогледово масло ФОБ Ротердам
down Сурово слънчогледово масло ФОБ Украйна
down Сурово соево Масло ФОБ Ротердам
down Сурово рапично масло ФОБ Ротердам
down Сурово палмово масло ФОБ Малайзия
down Фуражна пшеница
down Слънчоглед ФОБ Украйна
up Царевица - нова реколта
up Слънчоглед - нова реколта
Новини Котировки Анализи Календар Обучения Времето Контакти Плевнята Абонамент Пазар

Agroportal.bg всички права запазени. Копиране на материали от сайта става само със съгласието на администратора и задължително прилагане на линк към agroportal.bg Created by ABC Design & Communication

За връзка с екипа на агропортал: office@agroportal.bg